top of page

PODOBENSTVÍ O LISTU


Existuje vesmír. Ve vesmíru galaxie. V galaxii Slunce a jeho planety. Na jedné planetě strom a na stromě list.

List je stvořen stromem. Existuje jen díky záměru stromu mít list a živit ho. Žije jen díky své propojenosti s životní energií stromu. Protože ve chvíli kdy se strom rozhodne list propustit, odpojit od své životodárné energie, je list mrtvý. Už je jen hmotou, která se od okamžiku odpojení začala rozkládat. I když to tak nemusí zatím vypadat. Takže ve skutečnosti list JE stromem, ŽIJE pouze jako strom. Nikdy neměl svou samostatnou živou existenci. Samostatně existuje list možná v lidské mysli, ale ve své podstatě nikdy jako list nežil. Ve chvíli oddělení od života, ve chvíli, kdy už nebyl stromem a stal se listem, zemřel.

Tohle vše se děje a list o tom neví. Představte si ale, že jednoho dne by list získal schopnost myslet. Možná by si řekl: “Já jsem list. Jsem něco jiného než strom.” A možná by se začal bát o svůj život: “Nechci ještě dnes zemřít, nechci být odpojen, bojím se, že mě strom shodí.” A přitom by si vůbec nevšiml, co sám, zatím stále žijící, tvoří ve své mysli. Že slovy nejsem strom, jsem list, se ve své mysli dávno mrtvým stal. A nevšiml si, že ve skutečnosti JE STROMEM a ten strom stále žije, i když mnoho listů umírá. Jenže listem nikdy nebyl. List je jen mrtvý zbytek stromu. Až se stane listem, bude mrtvý.

A strom? Má svou vlastní oddělenou existenci? Kdo ho stvořil ? Kdo ho živí svou životní energií? Dokud je napojen, není stromem, JE ZEMÍ. To ona si ho stvořila. Je její součástí. Až se stane stromem, zemře.

A planeta? Kdo vede její dráhy a ohřívá její povrch? Kdo určil zákony, podle kterých byla stvořena? Kdo dodává dostatek energie a hmoty na to, aby mohla v tomto stavu existovat? Kdo ji udržuje naživu? S kým je spojena? Kým ve skutečnosti je? Sluncem, galaxií, vesmírem?

Vše, co existuje, je jen ŽIVOT, EXISTENCE, BYTÍ. To ono si stvořilo svůj vesmír se všemi jeho podobami a součástmi. Dává mu záměr, řád a nekonečný pohyb energie. Nic nemá svou oddělenou existenci a nic nikdy nemůže zemřít. Protože život je.

JEDINÉ, CO JE MRTVÉ, JE MYSL, KTERÁ VĚŘÍ V PRINCIP ODDĚLENOSTI.

bottom of page